UTRECHT - De 38-jarige vrachtwagenchauffeur J.V. uit Ottersum is dinsdag voor de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tachtig uur dienstverlening voor het veroorzaken van een verkeersongeval. Daarbij kwam een trampassagier om het leven.

De rechtbank legde V. verder een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op. Zijn bijrijder, de 30-jarige J. van der H. uit Valburg kreeg zestig uur werkstraf opgelegd.

Dertien gewond

V. reed twee jaar geleden met zijn vrachtwagen, met daaraan gekoppeld een kolossale betonpomp die uitstak, achteruit een bouwterrein af. De lier van de betonpomp boorde zich in een passerende sneltram. Daardoor kwam een 17-jarige jongen uit Lopik om het leven. Dertien anderen raakten gewond.

Nalatig

De rechtbank achtte V. schuldig omdat hij als bijzonder vervoer al het overige verkeer voorrang had moeten voorlenen en hulp had moeten vragen bij het uitdraaien van de bouwplaats. De rechtbank was van mening dat de bijrijder nalatig was geweest.

Ze vond het niet nodig om de vrachtwagenchauffeur het rijbewijs af te nemen omdat er al ruim twee jaar is verstreken sinds het ongeval. "Onwenselijk lang," oordeelde de rechtbank. De straffen waren conform de eis.