AMSTERDAM - De rechtbank heeft donderdag het verzoek van de advocaat van Willem Holleeder om twee anonieme getuigen in het proces van zijn cliënt toe te staan, afgewezen. Volgens rechtbankvoorzitter Rino Verpalen kunnen deze twee mensen niets verklaren over wat tegen Holleeder ten laste is gelegd.

De twee vertellen volgens de raadsman dat de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra zelf achter een mislukte moordaanslag zat en zelf ook een zakenpartner heeft afgeperst.

De getuigen wilden onbekend blijven uit angst voor "ernstige reputatieschade" en "gezondheidsproblemen". Ze zouden die problemen te duchten hebben uit kringen rond de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Afwijzing

De rechtbank lijkt met de afwijzing mee te gaan in een deel van de reactie die aanklager Plooy eerder had gegeven op het verzoek van Kuijpers.

De officier van justitie zei dinsdag dat Endstra zich in zijn geheime gesprekken met de politie in 2003, maanden voor zijn dood, niet geheel onschuldig heeft voorgedaan.

Hij had zichzelf in een chantabele positie gebracht en zich met foute lieden ingelaten. "Ook een 'bankier van de onderwereld' kan slachtoffer zijn of zijn geworden van afpersing", benadrukte de officier.

John Mieremet

Daarmee verwees Plooy naar een typering van Endstra door de in 2005 vermoorde crimineel John Mieremet. Hij noemde Endstra in een interview met De Telegraaf de bankier van de onderwereld en Holleeder zijn bewaker.

De rechtbank wees ook het verzoek van Kuijpers af om het Openbaar Ministerie (OM) gedeeltelijk niet-ontvankelijk te verklaren. De advocaat meende dat het OM een "heel lelijke tactiek" had gevolgd bij het inzetten van een getuige.

Daarbij gaat het om de weduwe van Kees Houtman, die in november 2005 werd doodgeschoten.

Houtman geldt als een van de afpersingsslachtoffers van Holleeder en enkele medeverdachten.

Anonimiteit

Volgens Kuijpers heeft justitie haar "binnengehaald" als anonieme getuige, in de wetenschap dat deze anonimiteit onmogelijk gehandhaafd kon blijven.

De advocaten van de verdachten die bij de zaak-Houtman betrokken zijn, zouden de vrouw zeker als getuige oproepen, omdat zij directe wetenschap van de zaak zou hebben.

Een getuige kan onmogelijk én anoniem én onder naam in één zaak verklaringen afleggen.

De advocaat vindt dat het OM de weduwe van Houtman "een hak heeft gezet". Daarom moesten de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries hiervoor worden afgestraft.

De rechtbank is het daar niet mee eens. De rechters menen dat de advocaat van Holleeder niet aannemelijk heeft kunnen maken dat het OM bewust misbruik heeft gemaakt van mevrouw Houtman.