LONDEN - Een vliegtuig met aan boord de vijftien Britse militairen die door Iran zijn vrijgelaten, is donderdag omstreeks 13.00 uur (Nederlandse tijd) op de Londense luchthaven Heathrow geland.

Bekijk video

De vijftien zijn in militaire helikopters gestapt met als bestemming de militaire basis Chivenor in Devon. Daar zouden de marinemensen een medische test ondergaan, worden gehoord over hun ontvoering en familieleden terugzien.

Na de landing stelde de Britse premier Tony Blair in een verklaring dat hij blij was dat de matrozen en mariniers "veilig en ongedeerd" zijn teruggekeerd.

Verdriet

Blair liet weten dat donderdag ook een dag van verdriet was, omdat in de Zuid-Iraakse stad Basra vier Britse militairen en hun Iraakse vertaler door een bomaanslag zijn omgekomen. De premier repte van een "terroristische daad".

In zijn verklaring herhaalde Blair zijn eerder geuite beschuldiging dat sommige Iraniërs de opstandelingen in Irak steunen, aldus de BBC.

Blair zei dat de vrijlating van de vijftien niet het gevolg was van een akkoord tussen Teheran en Londen. Hij zei dat tijdens de crisis ,,wel communicatielijnen met Iran zijn geopend'' en dat het zinvol is die in stand te houden.

Einde

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maakte woensdag een verrassend einde aan de hoogopgelopen crisis met Groot-Brittannië over de opvarenden die op 23 maart door de Iraanse kunstwacht werden opgepakt. Aan het einde van een zorgvuldig geregisseerde persconferentie maakte de president bekend dat hij de marinemensen gratie had verleend.

De Britten waren opgepakt, omdat ze in Iraanse wateren zouden hebben gevaren. Londen ontkende deze lezing steeds ten stelligste en weigerde publiekelijk excuses aan te bieden.

Volgens de Britse regering bevonden de militairen zich voor de monding van de grensrivier Shatt al-Arab in Iraakse wateren.

Vrijlating Britten