AMSTERDAM - In de eerste week van zijn proces begint Willem Holleeder tekenen van uitputting te vertonen. Slaapgebrek en vervoer naar de rechtbank in het holst van de nacht laten hun sporen na op het gestel van de vermeende topcrimineel. Hierdoor krijgt hij mogelijk geen eerlijk proces.

Dat zei Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers donderdag na aanvang van de zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

"Dit grenst aan marteling", aldus Kuijpers, die eiste dat er ogenblikkelijk iets aan de situatie wordt gedaan. "Ik vraag me af waar we in hemelsnaam mee bezig zijn. Kunnen we iemand dit aandoen?"

Tollen

Holleeder zit gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting(EBI) in Vught, dat het allerstrengste regime voor gevangenen hanteert. Kuijpers zocht Holleeder donderdagmorgen in het cellenblok van de rechtbank op en constateerde dat zijn cliënt stond "te tollen op zijn benen".

Volgens officier van justitie Koos Plooij wordt er aan verandering van de situatie gewerkt. Hij hekelde het feit dat Kuijpers details over het vervoer van Holleeder van de gevangenis naar de rechtbank in de rechtszaal publiek maakte.

Bed

Het proces tegen Holleeder en medeverdachten vindt iedere maandag, dinsdag en donderdag plaats. Plooij zegt dat er alleen iets kan worden gedaan aan de nachten van maandag op dinsdag - mogelijk dat Holleeder dan elders in de EBI wordt ondergebracht, dichter bij de rechtbank. Voor de overige nachten raadde Plooij Holleeder aan vroeger naar bed te gaan.