AMSTERDAM - Nederlanders vinden lekker in hun vel te zitten en genieten belangrijker dan gezond zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo heeft verricht voor de Week van de Gezondheid.

De week, die voor de vierde keer is georganiseerd door de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF), gaat donderdag van start. Zaterdag is het Wereldgezondheidsdag.

De directeur van de NPHF, Marieke van der Waal, vertelt dat genieten centraal staat tijdens de week. Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent het gemakkelijk vindt gezondheid en genieten te combineren. Wanneer je dingen moet doen of laten voor je gezondheid, geeft 53 procent aan dat het moeilijk is gezond te blijven.

Averechts

Nederlanders geven aan dat ze genieten en gezondheid combineren wanneer ze bijvoorbeeld buiten zijn of met vrienden of familie iets ondernemen. Van der Waal stelt dat de voorlichting zich daarop moet richten en niet op negatieve zaken. "Het heeft geen zin er steeds op te hameren dat roken en vet eten slecht voor je is. Dat werkt averechts."

Tijdens de week organiseren houden GGD's in het hele land gezonde lunches en wandelactiviteiten. Ook is er dagelijks een gezond menu van de website van de NPHF te downloaden.