SPIJKENISSE - De gemeente Spijkenisse zal de informatievoorziening aan de inwoners en de pers over de witte stof die woensdag op het noorden van de gemeente neerdaalde, evalueren.

Dit liet een gemeentewoordvoerder donderdag weten.

Rond het middaguur kwam het bericht naar buiten dat het om een kankerverwekkende stof zou gaan. De politie sprak dit bericht snel weer tegen en sprak over een giftige substantie, maar bewoners in het poedergebied waren hierover niet geïnformeerd. Het gevolg was dat veel mensen in paniek de gemeente belden. De woordvoerder kon niet aangeven wie het onheilspellende bericht de wereld heeft ingebracht. "Voor je zo'n term als kankerverwekkend gebruikt, krab je drie keer over je bolletje." De gemeente en de brandweer hadden voor het grote alarm in de ochtend meldingen over het witte goedje onderzocht.

Regionale hulpdiensten

Wegens onduidelijkheid over de giftigheid van de stof schakelden zij de regionale hulpdiensten in. Deze brachten vervolgens via de media naar buiten dat het giftig zou zijn. Zij raadden de gemeente aan niet met geluidswagens door de buurt te rijden omdat de herkomst van de stof onbekend was.

Bewoners hoorden echter wel van de media dat het mogelijk om een giftige stof zou gaan, maar kregen geen officiële informatie te horen. Pas op het moment dat bekend was dat de poeder niet schadelijk was kwam de gemeente met een informatienummer waar inwoners met hun vragen terecht konden.

Bewoners spraken hun ongenoegen uit over de gebrekkige informatievoorziening. Politie en brandweer zijn bij de evaluatie betrokken.

Storing

Spijkenisse laat ook onderzoeken waarom pas rond het middaguur duidelijk werd waar de stof vandaan kwam. De stof bleek in de nacht vrijgekomen na een storing bij een fabriek van Shell in het Botlekgebied. Na onderzoek van de milieudienst DCMR bleek de poeder niet schadelijk voor de gezondheid, wel kon het bij aanraking irritaties aan de ogen en huid veroorzaken.

Brief

De inwoners van Spijkenisse krijgen donderdag een brief in de bus over de witte poeder. Het gemeentebestuur legt in de brief uit wat er is gebeurd en hoe de informatievoorziening op gang is gekomen. De gemeente stuurt 35.000 brieven.

Gemeentemedewerkers zijn donderdag begonnen met het schoonmaken van de openbare ruimtes in Spijkenisse-Noord. Dat gaat niet alleen om de straat maar ook om speeltuintjes. Volgens de gemeentewoordvoerder zal het niet om een grote opruimactie gaan omdat er nog weinig stof ligt.