MANAS - Nederlandse F-16's zijn maandag acht uur lang in touw geweest om een Amerikaanse aanval op een grottencomplex in het zuiden van Afghanistan te ondersteunen. De twee Nederlandse toestellen waren op patrouille boven Afghanistan toen hun hulp werd ingeroepen door de Amerikanen, die in de buurt van Spin Boldak een relatief grote groep Taliban- en al-Qaeda-strijders op de hielen zaten.

Volgens overste Dam, commandant van het Europese verband van F-16-toestellen voor de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan op de Kirgizische luchtmachtbasis Manas, werden de Nederlandse jachtvliegtuigen rond het middaguur opgeroepen om luchtsteun te verlenen bij de Amerikaanse aanval. De piloten moesten echter afzien van een aanval op de grotten omdat de 'bevriende troepen' te dichtbij waren.

Volgens een van de piloten die om veiligheidsredenen anoniem wenste te blijven, hebben de Nederlandse jachtvliegtuigen vier uur lang boven het strijdtoneel "gehangen" in afwachting van een seintje van de Amerikanen om in te springen. Twee Amerikaanse jachtbommenwerpers hielden de Nederlanders gezelschap. Tijdens hun opdracht moesten zij meermalen in de lucht worden bijgetankt, waarbij het Nederlandse tankvliegtuig KDC-10 ook een rol speelde.

Gevechtstoestellen

De vier gevechtstoestellen moesten in de namiddag afhaken. De Nederlandse piloten hadden toen nog een vlucht van twee uur voor de boeg naar de thuisbasis in Manas. Rond middernacht werden Noorse F-16's van het Europese detachement ingezet. De Noren kregen tijdens deze bijstandsvlucht wel het groene licht om het grottencomplex te bombarderen.

Dinsdagavond gingen er opnieuw Nederlandse F-16's de lucht in voor patrouilles boven Afghanistan. Samen met hun Noorse en Deense collega's en de Amerikaanse bondgenoten, wordt er rond de klok boven Afghanistan gepatrouilleerd om snel ter plaatse te kunnen zijn als grondtroepen van Enduring Freedom luchtsteun nodig hebben.