NIJMEGEN - Twee Nijmeegse microbiologen hebben ontdekt dat de Aspergillus fumigatus, een van de bekende ziekenhuisschimmels, resistent is geworden voor de gebruikelijke behandeling met medicijnen.

Door deze tot nu toe onbekende resistentie zijn al twee patiënten overleden en zeven mensen ernstig ziek geworden voor zover de onderzoekers weten.

Verzwakte afweer

Dat schrijven de microbiologen Paul Verweij en Willem Melchers donderdag in het vakblad New England Journal of Medicine. De Aspergillus-schimmel komt overal voor, maar kan mensen met een verzwakte afweer ernstig ziek maken en is daarom in ziekenhuizen gevreesd.

Als de infectie niet meteen en afdoende wordt aangepakt, bereikt hij de hersenen en dat leidt dan meestal tot de dood. Dat de schimmel nu resistent is geworden voor de meest gebruikte behandeling, is daarom ernstig.

Azolen

Vooral kanker- en hiv-patiënten en mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, kunnen ernstig ziek worden van een schimmelinfectie. De standaardbehandeling is een kuur met azolen, een stofje dat de opbouw van schimmelcellen verstoort.

Melchers en Verweij hebben nu ontdekt dat de Aspergillus-schimmel niet meer reageert op twee van de drie bekende azolen.

Vrij spel

"Wat daardoor kan gebeuren is dat de azolen andere schimmels in het lichaam wel doden, waardoor de gevaarlijkste schimmel juist vrij spel krijgt. Nu dit bekend is, staan artsen voor een dilemma, want hun goedbedoelde behandeling kan desastreus uitpakken."

"Internationaal zoeken we nu naar de omvang van dit probleem en naar een oplossing", zegt Verweij.