JAKARTA - De hoofdredacteur van de Indonesische versie van het blad Playboy is donderdag vrijgesproken van het publiceren van immorele plaatjes. De rechter in de hoofdstad Jakarta wees de eis van twee jaar gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Erwin Arnada af.

Bekijk video

Volgens zowel de aanklager en islamistische activisten schaadde Arnada de moraal van het land door de publicatie. Hoewel de playmates in het Indonesische blad niet naakt op de foto staan en de teksten zijn gekuist, bestaat er toch veel verzet tegen het mannentijdschrift, dat sinds de eerste verschijning in april vorig jaar wel goed verkoopt.

De rechter oordeelde donderdag echter dat de argumenten van de aanklagers geen hout snijden, vooral gezien de geldende mediawetten. In Indonesië zijn ook andere bladen met foto's van gedeeltelijk ontblote modellen te koop.

Waterkanonnen

Zo'n 200 fanatieke moslims volgden donderdag het proces tegen Arnada. Politie met waterkanonnen was aanwezig om rellen te voorkomen. Eerder hadden radicalen gedreigd het kantoor van Playboy aan te vallen en de uitgave van het blad op alle manieren onmogelijk te maken als Arnada zou worden vrijgesproken. Als gevolg van eerdere bedreigingen was de redactie van de Indonesische Playboy al uitgeweken naar het hindoeïstische eiland Bali.

Circa 85 procent van de 220 miljoen inwoners van Indonesië is moslim. De meesten hangen een gematigde versie van het geloof aan.