AMSTERDAM - Mensen die boetes bij het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle voldoen krijgen twintig procent korting als ze met hun pinpas betalen. Daarmee wil het OM administratiekosten besparen en verwacht het minder tijd nodig te hebben om wanbetalers aan te pakken. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Het zou gaan om boetes tot enkele honderden euro's voor zaken als wietteelt, bedreiging, vernieling en mishandeling. Wie geen pinpas bij zich heeft krijgt volgens de krant een brief mee waarmee binnen een week alsnog de korting kan worden gekregen. Dan moet wel alsnog de pinpas worden meegenomen naar het politiebureau.

Breder plan

De pinkorting maakt deel uit van een breder plan om simpele zaken efficiënter af te handelen, zegt een woordvoerder van het OM in de krant. "Een korting geven klinkt misschien raar, maar het scheelt de maatschappij ook een hoop geld door niet alles meer op papier te moeten afhandelen."

Het CDA kondigt in de krant aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om opheldering te vragen over de 'kassakorting'.