GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft dinsdag drie jaar cel opgelegd aan een vrouw uit die stad in verband met de zogeheten voodoo-moord. Zij is de vriendin van de moeder van een 5-jarige meisje dat vorig jaar onder verdachte omstandigheden stierf.

De zaak tegen de moeder zelf is maximaal drie maanden aangehouden. De rechtbank wil een aanvullend onderzoek naar haar geestelijke gesteldheid. Er was drie jaar cel geëist tegen de -jarige moeder van het kind dat de politie in april vorig jaar dood aantrof in haar huis in de Groningse nieuwbouwwijk Beijum.

De rechter vreest dat er kans is op herhaling. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum (PBC) vonden dat juist niet. Nuo wil de rechtbank echter kijken naar de mogelijkheden om de vrouw tbs of een andere behandeling te laten ondergaan.

Met de conclusie van de onderzoekers van het PBC dat er sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid bij de daad gaat de rechtbank wel mee. Maar de rechter schrok dat de vrouw tijdens de zitting verklaarde nog altijd in geesten te geloven. Ook tegen de -jarige vriendin van de vrouw was de eis drie jaar.