DEN HAAG - Het witte poeder dat woensdag in Spijkenisse neerkwam, bevat onder andere aluminiumoxide. Dat meldde een woordvoerder van Shell woensdag. Deze stof kan bij aanraking en inademing irritaties veroorzaken maar is verder niet gevaarlijk.

Het dunne laagje witte stof zorgde woensdag voor veel ophef in Spijkenisse-Noord. Bewoners alarmeerden in de ochtend hulpdiensten over een hoeveelheid stof die zij op straat en op auto's aantroffen. Rond het middaguur sloegen de hulpdiensten groot alarm over de stof die na een halve dag onderzoek geen gevaar voor de gezondheid bleek.

Zand

Na onderzoek van milieudienst DCMR bleek het goedje voornamelijk te bestaan uit zand. De concentratie giftige bestanddelen in het zand was zo laag en de deeltjes waren zo groot dat het nauwelijks tot geen effecten op de gezondheid heeft.

De stof, equilibrium catalyst, kan wel bij aanraking mogelijk irritaties aan de ogen en de huid veroorzaken. Alleen bij zeer langdurig contact en inademen is de stof schadelijk. Equilibrium catalyst is een hulpstof die wordt gebruikt bij raffinages.

Shell

De stof bleek afkomstig van een Shell-vestiging in het Rotterdamse Botlekgebied. De stof was vrijgekomen na het opstarten voor een stroomstoring midden in de nacht. Shell maakte bij de milieudienst DCMR melding van de vrijgekomen stof, maar achtte groot alarm niet noodzakelijk. In de loop van de dag moest het bedrijf eerst nog onderzoeken of de stof uit Spijkenisse daadwerkelijk van Shell kwam.

De stof kwam uiteindelijk terecht in het noorden van Spijkenisse over een gebied van vier vierkante kilometer en in een deel van het nabijgelegen Bernisse. Bewoners van de wijken Hoogwerf en Schiekamp maakten bij de politie melding van de stoflaag.

Meldingen

Volgens de politie leek het eerst mee te vallen, maar kwamen er steeds meer meldingen en verontruste vragen binnen. "Rond het middaguur leek het pas echt iets te zijn en daarom sloegen wij alarm", aldus een politiewoordvoerder. De politie wil nog achterhalen waarom de informatievoorziening langzaam op gang kwam.

In eerste instantie repten de politie en brandweer dat het om een giftige substantie zou gaan en gaven het advies ramen en deuren te sluiten. Eerdere berichten dat het om een kankerverwekkende stof zou gaan, noemde de politie zeer voorbarig.

Informatienummer

Op het informatienummer dat de gemeente Spijkenisse vervolgens beschikbaar stelde waren aan het begin van de avond ongeveer driehonderd telefoontjes binnengekomen. De inwoners hadden vooral vragen over mogelijke gevaren voor de gezondheid en hoe de stof kan worden weggehaald. Nadat duidelijk was om welke substantie het precies ging kon de bewoners worden verteld dat ze zonder gevaar voor eigen gezondheid de substantie zelf met water konden weghalen.

Kritiek van buurtbewoners dat de informatievoorziening traag op gang kwam sloeg loco-burgemeester G. 't Hart van Spijkenisse op een ingelaste persconferentie van de hand. "We hebben adequaat gehandeld door snel een informatienummer beschikbaar te stellen en mensen op straat te laten informeren door politie- en gemeentemedewerkers."

Burgemeester Salet van Spijkenisse stelde de bewoners gerust met de mededeling dat "de kinderen morgen gewoon in de tuintjes kunnen spelen." Shell locatiedirecteur Van Scherpenzeel bood zijn excuses aan voor de overlast. Hij liet weten dat alle schoonmaakkosten zoals die voor de autowasserette op het oliebedrijf kunnen worden verhaald.