AMSTERDAM - Amsterdam gaat voorlopig het preventief fouilleren in de stad niet uitbreiden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdag tegen een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om deze onorthodoxe maatregel in meer gebieden te kunnen toepassen.

Momenteel mag de politie alleen preventief fouilleren in Zuidoost en het centrum van de hoofdstad. De aanpak, die het aantal wapenincidenten moet terugdringen, blijkt na vier jaar een succes te zijn. Burgemeester Job Cohen wil daarom ook andere plekken in de stad waar geconcentreerd wapengeweld plaatsvindt, kunnen aanwijzen als een zogeheten veiligheidsrisicogebied.

Drie maanden

Het zou daarbij echter om een periode van maximaal drie maanden gaan. De burgemeester wilde daarbij jaarlijks vaststellen welke gebieden in aanmerking komen voor deze aanpak. Onderzoek heeft aangetoond dat 25 procent van de wapenincidenten in het centrum en Zuidoost plaatsvindt. Het college had willen onderzoeken waar de rest van de 75 procent precies te vinden is.

Het voorstel kreeg echter alleen steun van de PvdA en het CDA.

'Vlees noch vis'

GroenLinks en SP stemden tegen, aangezien zij zich altijd al tegen preventief fouilleren hebben verzet. D66 wilde eerst nog eens nader in gesprek over de plannen. De opvallendste tegenstemmer was de VVD, die eigenlijk groot voorstander is van de maatregel. De liberalen vonden het voorstel van het college echter niet ver genoeg gaan. Raadslid Marijn Ornstein noemde het "schepsel" dat op tafel lag "vlees noch vis".

Motie

De VVD diende een motie in waarin ze Cohen opriep de raad maandelijks te informeren over het aantal wapenincidenten. Ook wilde de partij dat hij daarbij op dat moment de mogelijkheid moet krijgen nieuwe veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen zodat direct kan worden ingegrepen bij spoedeisende zaken, plotseling opkomende hotspots of evenementen met een veiligheidsrisico's. De liberalen kregen daarvoor onvoldoende steun, waardoor ze uiteindelijk tegen het voorstel voor uitbreiding stemden.