ALMATY - Een vooraanstaande kritische journalist uit Kazachstan is dinsdag veroordeeld tot 3,5 jaar cel omdat hij een meisje heeft verkracht. Zijn aanhangers vinden dat er sprake is van de zoveelste aanval op de persvrijheid.

De journalist, de 49-jarige Sergei Doevanov, werd veroordeeld omdat hij een 14-jarig meisje in zijn woning zou hebben verkracht. Doevanov geeft een blad uit over mensenrechten en schrijft artikelen over corruptie door de overheid.

Criticus

Hij is een uitgesproken criticus van de dictatoriale president Nazarbajev. Die riep overigens al voor het proces begon dat de journalist schuldig was en naar de gevangenis moest. Vorige week stuurde Doevanov zijn advocaten naar huis omdat de uitslag van het proces volgens hem toch al vaststond. De president kiest alle rechters in het land.

Volgens onder meer de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn schendingen van de mensenrechten in Kazachstan aan de orde van de dag. Al eerder zijn oppositieleden voor de rechter gebracht. Ook de media worden aan banden gelegd.

Tientallen onafhankelijke journalisten zijn vorig jaar opgepakt en geslagen en sommigen verbannen naar het buitenland. Het kantoor van een anti-Nazarbajev-krant werd in brand gestoken, een ander verwoest en een tv-zender uit de lucht gehaald.

Toen president Nazarbajev in november Nederland bezocht, haalden zowel premier Balkenende als minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) de mensenrechtensituatie aan. Minister Tokajev van Buitenlandse Zaken besprak toen de zaak-Doevanov. Volgens hem dacht Kazachstan erover om buitenlandse waarnemers de zaak te laten onderzoeken, maar op welke termijn kon hij niet zeggen.