TEHERAN - De vijftien Britse marinemensen die al bijna twee weken worden vastgehouden in Iran komen vrij. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag gezegd tijdens een persbijeenkomst in Teheran.

Bekijk video

Hij sprak van een presidentiële "gratie" voor de Britten en van een "gift" aan de regering in Londen.

Belofte

Volgens Ahmadinejad heeft de Britse regering beloofd dat incidenten in de Iraanse wateren niet meer zullen voorkomen. "De Britse regering heeft in een brief beloofd dat dergelijke incidenten niet zullen worden herhaald. Maar de vrijlating houdt geen verband met deze brief. Het is het resultaat van islamitische welwillendheid", aldus de president tijdens de persconferentie.

De marinemensen komen na het einde van de persconferentie vrij, aldus de president. Ze zullen daarna direct naar een luchthaven worden gebracht en teruggevlogen naar Groot-Brittannië.

Vrijlating

Tijdens de persconferentie wees niets op de aanstaande vrijlating. Ahmadinejad beschuldigde de Britten er verschillende keren van de Iraanse territoriale wateren te hebben geschonden.

Ook zei hij dat zijn land het recht heeft om de vijftien Britten voor de rechter te brengen. Pas helemaal aan het eind van zijn ruim een half uur durende toespraak verklaarde de president dat de Britten amnestie zouden krijgen.

Gevangenis

Ahmadinejad deed daarna nog het verzoek aan de Britse regering om de marinemensen niet te vervolgen of in de gevangenis te gooien omdat zij de 'waarheid' hadden verteld.

Zeker twee Britten zijn op de Iraanse televisie verschenen om te verklaren dat zij zich in Iraanse wateren bevonden toen ze werden opgepakt. Volgens de Britse regering zijn de marinemensen onder druk gezet om deze uitspraken te doen.

Succes

Na de persconferentie sprak Ahmadinejad enkele van de vijftien marinemensen. Ahmadinejad wenste hen succes voor de toekomst, zo bleek uit televisiebeelden van de ontmoeting.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen Londen en Teheran waren de laatste twee dagen op stoom gekomen. Een topadviseur van de Britse premier Tony Blair sprak dinsdagavond onder anderen met Ali Larijani, een belangrijke adviseur van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei.

Blair

De Britse premier Tony Blair is blij met de vrijlating. Volgens Blair is de kwestie door een "weloverwogen" benadering opgelost.

Hij dankte Europa en de Verenigde Staten voor hun steun tijdens de crisis. Blair zei te hopen in de toekomst meningsverschillen met Teheran ook vreedzaam door een dialoog te kunnen oplossen.