PARIJS - De rechtse presidentskandidaat in Frankrijk, Nicolas Sarkozy, en zijn nog rechtsere tegenstrever Jean-Marie Le Pen kiezen voor een steeds hardere toon om in de gunst van de rechtse kiezer te komen.

In een interview zei Le Pen woensdag dat niet alle rassen gelijk zijn en Sarkozy beloofde dat hij de invloed van de buitenlandse radicale islam op Franse moslims radicaal zal indammen.

Sterdanser

De opmerkingen van Le Pen in de krant Le Monde hebben al geleid tot boze reacties van maatschappelijke groepen in Frankrijk. Le Pen zegt in de krant: "Een ouder persoon is niet gelijk aan een jong persoon, een persoon met één been is geen sterdanser."

"Je kunt de ongelijkheid van rassen ook niet in twijfel trekken. Zo kunnen zwarten harder rennen dan blanken, maar blanken zijn weer beter in het zwemmen", aldus Le Pen.

Le Pen heeft steeds ontkend dat hij een racist is. Hij werd in 1990 beboet voor opruiende racistische uitlatingen. Tijdens de verkiezingen van 2002 kwam hij tweede uit de bus na een campagne vol vreemdelingenhaat.

Gevaar

Sarkozy vist deels in dezelfde electorale vijver als Le Pen. Hij poogde vrijdag vooral stemmen te winnen door te appeleren aan de angst voor moslims, die blijkens peilingen veel Fransen hebben. Hij benadrukte het "terroristische" gevaar van "ondergrondse" bijeenkomsten "in kelders en garages" waar de radicale islam zou worden gepreekt.

Sarkozy verzekert in een vraaggesprek met de krant La Croix dat hij als president zal zorgen dat er moskeeën gebouwd zullen worden zonder dat geldschieters uit Saudi-Arabië, Marokko of Algerije er hun radicale imams kunnen opleiden.

Maximumsnelheid

Le Pen en Sarkozy haalden woensdag ook op een andere manier het nieuws. Beide kandidaten zijn betrapt over overtreding van de maximumsnelheid in hun dienstauto's. Een autoblad zegt dat de wagen van Sarkozy 130 kilometer per uur reed op een weg waar 70 kilometer per uur is toegestaan.

Le Pen kwam voorbij met 185 kilometer per uur waar 130 op de borden stond. Ook de andere kandidaten, Bayrou en Royal, werden betrapt op de Franse wegen.