GIZO - Onder de grote groep slachtoffers van de tsunami op de Salomonseilanden zijn besmettelijke ziekten en andere aandoeningen geconstateerd.

Volgens hulpverleners is er dringend behoefte aan water, tenten en medicijnen. Hulporganisaties zeiden woensdag tegen Australische media dat de hulpverlening weliswaar op gang is gekomen, maar dat over de omvang van de schade op alle eilanden nog geen duidelijkheid is.

Omstandigheden

De grootste zorgen gaan nu uit naar diarree bij kinderen in opvangkampen. Door gebrek aan goed drinkwater en goede hygiënische omstandigheden kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan.

Zowel Australische als Nieuw-Zeelandse militairen verlenen al hulp. Frankrijk heeft een vliegtuig vol hulpgoederen op pad gestuurd. Het voorlopige dodental door de vloedgolf, het gevolg van een zeebeving, staat vooralsnog op 34.

Aantallen

De verwachting is dat het aantal verder oploopt. Vele tientallen mensen gelden nog als vermist, aldus een persbericht van de Verenigde Naties.

De hulpverlening op de honderden eilanden wordt sterk gehinderd door nabevingen in de regio. Australische media maakten vrijdag melding van geregelde nabevingen tot een kracht van circa 6 op de schaal van Richter. Er is een tekort aan vaartuigen. Veel boten zijn door de tsunami verwoest.