TILBURG - Imam Ahmed Salam gaat het gesprek aan met de gemeenteraad van Tilburg over zijn functie in de Tilburgse samenleving.

De omstreden geestelijk leider heeft de raad woensdag laten weten dat hij een uitnodiging daarvoor accepteert, verklaarde zijn zoon Suhayb Salam.

De bijeenkomst staat gepland op 16 april en is besloten. Suhayb Salam benadrukt dat hij en zijn vader het gesprek zullen aangrijpen om een aantal misverstanden over uitlatingen van de imam uit de wereld te helpen. Het duo beschouwt de ontmoeting verder als een poging om begrip te kweken voor elkaars meningen.

Uitlatingen

Imam Salam raakte vorige week (opnieuw) in opspraak nadat bekend werd dat burgemeester Vreeman hem heeft gezegd dat hij niet in Nederland thuishoort vanwege recente uitlatingen.

De geestelijke leider zou onder meer hebben opgeroepen om de Nederlandse staat schade toe te brengen door geen belasting te betalen. Salam zegt dat die en andere beweringen niet kloppen.

Veiligheidsdienst

Ahmed Salam behoort tot een groep conservatieve, salafistische imams en wordt al jaren gevolgd door de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD. Een aantal van zijn geestverwanten is Nederland uitgezet.

De Tilburgse imam haalde in november 2004 al eens het nieuws toen hij weigerde om toenmalig minister Rita Verdonk een hand te geven.