DEN HAAG - De bekende Amsterdamse topcrimineel Mink K.loopt nog steeds gevaar. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting voor het gerechtshof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat er nog steeds informatie is dat criminelen het op K. hebben gemunt.

Het hof in Den Haag gaat zich op 15 april en 20 mei opnieuw buigen over de geruchtmakende zaak tegen K. Die zou iets te maken hebben gehad met een grote partij wapens die in september 1999 in een flat aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam werd aangetroffen. Omdat K. zijn veiligheid nog steeds in het geding is, zal de Amsterdammer tijdens de zaak voor het hof in Den Haag achter een scherm plaatsnemen. Over andere veiligheidsmaatregelen werd nog niet gesproken.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak K. eerder vrij voor de aanklacht over betrokkenheid bij de gevonden partij wapens. De raadsheren besloten dit omdat justitie zich volgens hen niet zou hebben gehouden aan een geheimhoudingsplicht over de rol van K. als informant van de politie.

K. voerde destijds gesprekken met de toenmalige Amsterdamse officier van justitie F. Teeven. Tegen alle afspraken in gaf het OM deze informatie door aan de commissie-Kalsbeek, die onderzoek deed naar opsporingsmethoden en de rol van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Informant

Wegens de rol van K. als informant van verschillende inlichtingendiensten speelde een deel van het eerste proces voor de rechtbank in Amsterdam zich achter gesloten deuren af. Desondanks kwam gevoelige informatie op straat te liggen. Tijdens een besloten zitting van de rechtbank was per ongeluk de microfoon open blijven staan, waardoor journalisten elders in het gebouw konden meeluisteren.

Het OM was het niet eens met de beslissing van het hof in Amsterdam en legde de zaak voor aan de Hoge Raad. Die besliste dat het proces in hoger beroep moet worden overgedaan door het gerechtshof in Den Haag. Het hoogste rechtscollege van Nederland vindt dat het hof in Amsterdam het OM eerder in deze zaak ten onrechte niet ontvankelijk heeft verklaard.