SPIJKENISSE - In Spijkenisse-Noord is een witte stof neergedaald, zo meldde de politie. Het gaat om een oppervlakte van vier vierkante kilometer.


Foto: Alwin Sitton l Stof is vannacht al neergedaald

Hulpdiensten adviseren mensen in Spijkenisse-Noord om binnen te blijven en aanraking met de stof te vermijden. De samenstelling van de witte stof wordt onderzocht. De stof is afgelopen nacht al neergedaald.

Informatienummer

De gemeente Spijkenisse heeft woensdag een speciaal informatienummer opengesteld. Op 0181-696100 kunnen mensen terecht met vragen over het witte poeder dat in de gemeente is neergekomen.

Het is nog niet duidelijk of het witte poeder gevaarlijk is. Volgens de politie, die eerder sprak van een kankerverwekkende stof, hebben de hulpdiensten de situatie onder controle.

Op dit moment zijn politie, brandweer, gemeente Spijkenisse en de Milieudienst Rijnmond in crisisoverleg over eventuele verdere maatregelen.

Shell

Het poeder zou vrijgekomen zijn bij de raffinaderijen van Shell bij Pernis. Rond 02.00 uur viel bij enkele fabrieken de stroom uit. Hoe dit kon gebeuren is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Na verloop van tijd zijn de fabrieken volgens alle procedures weer opgestart.

Wat er mogelijk in de tussentijd is uitgestoten, is nog onduidelijk.

Maatregelen

Shell maakte direct melding van de stroomuitval bij de DCRM Milieudienst Rijnmond. De milieudienst doet onderzoek naar de stof. De fabrieken draaien weer volledig. Shell heeft op dit moment geen speciale maatregelen getroffen.