PORT HARCOURT - De in maart in Nigeria ontvoerde Nederlandse beveiligingschef van het Duitse bedrijf Bilfinger Berger is vrijgelaten. Veiligheidsmensen van westerse oliebedrijven in Nigeria maakten het nieuws woensdag wereldkundig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de werkgever van de man hebben zijn vrijlating bevestigd.

Volgens de Duitse firma werd de veiligheidschef woensdagochtend op vrije voeten gesteld. Buitenlandse Zaken zegt dat de man in goede conditie is. Zijn familie is inmiddels op de hoogte gebracht. Het is niet bekend of hij op korte termijn naar Nederland komt.

Vuurgevecht

De ontvoerders drongen op 23 maart een werkplaats van Bilfinger binnen en gingen een vuurgevecht aan met bewakers. Toen de beveilingschef poolshoogte kwam nemen, namen de aanvallers hem mee.

De Nigeriaanse autoriteiten zetten het leger in om jacht te maken op de ontvoerders.

Ongedeerd

Sinds begin dit jaar zijn in de onrustige Niger-delta circa zestig buitenlanders ontvoerd. De meesten werden na enkele dagen of weken ongedeerd vrijgelaten door hun ontvoerders, een mix van criminele bendes en gewapende groeperingen die strijden voor meer politieke rechten.

Bilfinger Berger wilde woensdag niet zeggen of er losgeld is betaald voor de Nederlander.

Twee Libanezen en een Britse oliewerker werden woensdag eveneens vrijgelaten. De Brit zat sinds 31 maart vast, de Libanezen sinds maandag.