ENSCHEDE - De Twentse Zorgcentra halen ongeveer honderd verstandelijk gehandicapten die tien jaar geleden werden gedwongen in gewone wijken te gaan wonen, terug naar grotere terreinen.

Op die terreinen voelen zij zich veiliger en beschermder dan in een huis hartje stad naast 'gewone' mensen, zegt directeur Hans van der Molen van de Twentse Zorgcentra. "Je moet de omgeving aanpassen aan de gehandicapten en niet andersom."

Van der Molen bevestigt berichtgeving daarover in de Volkskrant.

Ongelukkig

Hij keert zich tegen het overheidsbeleid, dat juist ernaar streeft dat verstandelijk gehandicapten niet meer op grote terreinen in de bossen wonen, maar midden in de stad. Zo zouden ze beter integreren in de samenleving.

In de praktijk blijken de gehandicapten zich vaak eenzaam en ongelukkig te voelen in de woonwijken. Zij kunnen er niet hun eigen leven leiden. Zo kunnen ze op een groot terrein op hun eigen fiets rondrijden, maar is dat in het drukke stadsverkeer onmogelijk.

Vijandig

Bovendien staan 'gewone' Nederlanders soms vijandig tegenover hun verstandelijk gehandicapte buren. Zij hadden "vriendelijk lachende mongolen", zoals Van der Molen het noemt, als buur verwacht, maar merken dat veel verstandelijk gehandicapten geheel ander gedrag vertonen. Van integratie komt in zo'n situatie niets terecht.

De voorstanders van integratie zeggen dan dat de verzorgers en de instellingen zich meer moeten inspannen om een betere relatie op te bouwen, maar daarmee worden die overvraagd, aldus Van der Molen.

Toestemming

De honderd bewoners van de Twentse Zorgcentra zullen in fasen naar de grotere terreinen worden overgebracht. Het ministerie van Volksgezondheid heeft, volgens de instelling, namelijk de laatste jaren geen toestemming gegeven voor uitbreiding van de woonvoorzieningen op de terreinen.Van der Molen verwacht nog veel strijd om zijn plan te verwezenlijken.

Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), een koepelorganisatie van instellingen in de gehandicaptenzorg, is het belangrijk om te kijken naar de woonwensen van de cliënt: Bewoners mogen nooit gedwongen worden om ergens te gaan wonen, aldus de VGN.

Wens

Ook het ministerie van Volksgezondheid vindt dat in de uitvoering van beleid de wens van een verstandelijk gehandicapte en zijn familie centraal moet staan.