AMSTERDAM - Belspelletjes op de commerciële televisiezenders zijn in strijd met de Gedragscode Promotionele Kansspelen. In die code staat dat belspelletjes alleen zijn toegestaan ter promotie van een product of organisatie.

Daar houden de programma's zich niet aan, meldde de Consumentenbond woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek blijkt dat de meeste belspelletjes worden uitgezonden zonder een duidelijk promotioneel karakter. Wordt er wel een boek of dvd getoond, dan vervult dit product geen enkele rol en staat het programma niet in het teken van promotie van dit artikel.

Spelregels

Het onderzoek toont verder aan dat kijkers onvoldoende worden voorgelicht over de spelregels. Soms is het voor consumenten ook onduidelijk wat ze kunnen winnen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de presentatoren mensen regelmatig aansporen tot deelname aan de spelletjes. Ook dat is niet toegestaan volgens de gedragscode. Alle belspellen laten wel weten wat de kosten zijn voor deelname.

Gedragscode

De Consumentenbond heeft twee dagen bij vijf commerciële zenders alle uitgezonden belspellen bekeken. Het ging in totaal om dertig spelletjes.

De aanbieders van belspelletjes moeten zich sinds 1 januari 2006 houden aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. De Consumentenbond pleit ervoor de gedragscode te verankeren in wettelijke regels.

Aangifte

De belspelletjes liggen de laatste tijd onder vuur. Het ministerie van Justitie heeft vorige maand twee keer aangifte gedaan tegen aanbieders van de tvspelletjes wegens het aanbieden van kansspelen zonder de vereiste vergunning. Tegen wie aangifte is gedaan heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

Korte tijd later hadden producent Endemol en RTL Nederland onenigheid over de eerlijkheid van belspelletjes. Zij legden de ruzie later weer bij. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie meer duidelijkheid gevraagd over sms-diensten en belspelletjes op tv en internet.

Maatregelen

Het ministerie van Justitie evalueert de gedragscode de komende maanden. Een woordvoerder verwacht de resultaten daarvan deze zomer. Op basis daarvan zal de minister bekijken of er extra maatregelen nodig zijn