TEHERAN - De Iraanse parlementsvoorzitter Gholam Ali Hadad Adel heeft "de verandering van toon" van Groot-Brittannië begroet in de ruzie over de vijftien Britse marinemensen die gevangen zitten in Iran. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA woensdag.

"De juiste stappen die de Britten in de afgelopen dagen hebben genomen maken de toon van hun retoriek meer begrijpelijk en in plaats van controverse zijn ze meer geneigd tot onderhandelingen", aldus de parlementsvoorzitter die in zijn functie een van de invloedrijkste politieke functionarissen van het land is.

Blair

Londen sprak dinsdag voor het eerst direct met Teheran over de kwestie. De secretaris van de Iraanse Opperste Nationale Veiligheidsraad, Ali Larijani, had een telefoongesprek met Nigel Sheinwald, een topadviseur van de Britse premier Tony Blair, meldde IRNA woensdag. De naam van Sheinwald als onderhandelaar was nog niet bekend.

Premier Blair liet dinsdagavond weten dat beide partijen er via gesprekken uit willen komen. De Britten hebben voorgesteld om de komende dagen verder te onderhandelen.

Wateren

De vijftien Britse marinemensen worden al anderhalve week door Iran vastgehouden. Volgens Teheran zijn ze opgepakt in Iraanse wateren. Groot-Brittannië ontkent dat de groep in Iraans territoriaal gebied is geweest.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad houdt woensdagmiddag een persconferentie waarin hij verder zal ingaan op de kwestie.