HILVERSUM - Het kabinet overweegt een registratiesysteem voor geweldplegers tegen ambtenaren. Op die manier kunnen sociale diensten en andere overheidsinstellingen agressievelingen preventief weren.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst zei dit dinsdag in de actualiteitenrubriek Netwerk na een reportage uit Utrecht.

Ambtenaren van de sociale dienst daar vertelden over hun ervaringen met klanten die bedreigingen aan hun adres of aan hun gezin niet schuwen. Vorig jaar zijn vijftig cliënten daarvoor gestraft door ze de toegang tot de dienst te ontzeggen.

Uitkering

Naast het registratiesysteem wil Ter Horst het mogelijk maken om de agressieplegers direct op te pakken en voor langere duur vast te houden. "Zodat hij vanaf het moment dat hij in hechtenis wordt genomen tot aan het uitzitten van de straf van de straat blijft."

De PvdA-bewindsvrouw zou het ook 'heel goed' vinden als klanten weten dat zij de kans lopen te worden gekort op hun uitkering of die niet meer krijgen als ze agressie plegen.

Verruwing

Het toenemende geweld tegen ambtenaren schrijft Ter Horst toe aan "de algehele verruwing in de samenleving". Al langer is dat volgens haar merkbaar in het openbaar vervoer en bij de politie.

"Maar dit is het moment om te zeggen: wij accepteren dit niet langer."