AMSTERDAM - Verminkte en in stukken gesneden bruinvissen zijn de afgelopen week aangespoeld op Nederlandse stranden. Dat meldt Stichting De Noordzee dinsdag. De stichting spreekt van een schokkende ontwikkeling. De bruinvis is een beschermde diersoort.

De stichting weet niet wat er precies met de bruinvissen is gebeurd, maar weet zeker dat de dieren door mensen zijn verminkt, vermoedelijk door 'enkele vissers'.

Directeur Floris Groenendijk noemt de praktijken op de Noordzee 'buitengewoon'. "Dit moet niet de gehele visserij worden aangerekend. Maar de daders moeten wel worden gevonden, want dit kan gewoon niet. Wie doet dit en waarom?"

Visnetten

Bruinvissen worden vaak bijgevangen in visnetten, zo bleek vorig jaar uit een rapport van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) en onderzoeksinstituut Imares.

Na de publicatie is volgens de stichting afgesproken dat vissers bijgevangen bruinvissen afgeven voor onderzoek. De stichting wil overleg met de visserijsector over de dieren.

Onderzoekers van Imares en het Nioz hebben de aangespoelde bruinvissen verzameld voor nader onderzoek.