AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie ziet geen noodzaak om twee getuigen van Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Willem Holleeder, anoniem te laten horen.

Die verklaren volgens de raadsman dat de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra achter een mislukte moordaanslag zat en zelf ook een zakenpartner heeft afgeperst.

Gezondheid

De getuigen willen onbekend blijven uit angst voor "ernstige reputatieschade" en "gezondheidsproblemen". De twee zouden die problemen te duchten hebben uit kringen rond de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. De rechtbank beslist donderdag over de wens van Kuijpers.

Slijk

Volgens officier van justitie Koos Plooy heeft Kuijpers onvoldoende beargumenteerd waarom het tweetal iets te vrezen zou hebben.

"Het OM had verwacht dat de verdediging Endstra door het slijk zou halen of laten halen. Het gaat ver om ook Endstra's broer Haico daarbij te betrekken."

Onderwereld

Plooy gaf aan dat Endstra zich in zijn geheime gesprekken met de politie in 2003, maanden voor zijn dood, niet geheel onschuldig heeft voorgedaan. Hij had zichzelf in een chantabele positie gebracht en zich met foute lieden ingelaten.

"Ook een 'bankier van de onderwereld' kan slachtoffer zijn of zijn geworden van afpersing", meent de officier.

Daarmee verwees Plooy naar een typering van Endstra door de in 2005 vermoorde crimineel John Mieremet. Hij noemde Endstra in een interview met dagblad De Telegraaf de bankier van de onderwereld en Holleeder zijn bewaker.

Aanslag

Plooys collega Saskia de Vries zei dat het OM sinds kort beschikt over een proces-verbaal van de inlichtingendienst van de Belgische politie (SCI), waarin gewag wordt gemaakt van gesprekken tussen Mieremet en de SCI.

Mieremet, die destijds in België woonde, had het daarin over een dreigende aanslag op zijn leven. Wat er precies in het SCI-verbaal staat, is nog niet duidelijk.

In 2002 was Mieremet slachtoffer van een moordaanslag in Amsterdam, die hij op het nippertje overleefde. In november 2005 werd hij in Thailand geliquideerd. Eerder werd bekend dat in elk geval Holleeders rol bij de aanslag in 2002 wordt onderzocht.

Willem Endstra heeft verklaard dat Holleeder achter die liquidatiepoging zat.

Houtman

Plooy pareerde de aanval van Kuijpers op de omgang van het OM met een getuige, de weduwe van vermeend slachtoffer Kees Houtman (eveneens vermoord in 2005).

De officier koos daarbij de tegenaanval: hij hekelde de manier waarop Kuijpers deze getuige onlangs aan de tand heeft gevoeld. "De bejegening grensde af en toe aan het onbetamelijke. De raadsman wilde haar bewust uit evenwicht brengen."

Achterbankgesprekken

De rechtbank besloot dinsdag wel dat alle verdachten en hun advocaten de geluidsopnamen van de zogenoemde 'achterbankgesprekken' met Willem Endstra integraal mogen beluisteren. Die gesprekken, waarin Endstra Holleeder onder meer beschuldigt van afpersing, vormt het hart van het bewijs in het proces tegen de 'topcrimineel'.

Donderdag wordt alvast een selectie van deze gesprekken, ongeveer twee uur, tijdens de zitting afgespeeld. Dan wordt de strafzaak ook voortgezet.