SPIN BOLDAK - Afghaanse en Amerikaanse troepen hebben dinsdag zware gevechten geleverd met Taliban-aanhangers in het zuidoosten van Afghanistan. Daarbij zijn tenminste achttien rebellen om het leven gekomen. De strijd concentreert zich rond de plaats Spin Boldak, bij de grens met Pakistan, zei een plaatselijke Afghaanse functionaris.

Woordvoerder kolonel Roger King zei dat de rebellen getrouwen zijn van de voormalige krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. Volgens King is het de hevigste strijd in een jaar. Amerikaanse bommenwerpers, Apache-gevechtshelikopters en F-16-gevechtsvliegtuigen hebben het bergachtige gebied waar de rebellen zich ophouden urenlang bestookt.

Het gaat om een groep van ongeveer tachtig Talibanstrijders, die volgens King trouw zijn Hekmatyar. Die zou de laatste tijd troepen opbouwen met aanhangers van al-Qaeda en Taliban. Een voormalige Talibanpolitiechef voert de rebellen aan. Er zijn geen meldingen van doden of gewonden bij de internationale troepenmacht.

Zondag meldde de Duitse krant Bild dat vanuit Afghanistan vier groepen van vijf terroristen op weg zijn naar West-Europa. Ook dat zouden aanhangers van Hekmatyar zijn, een bondgenoot van Osama bin Laden.