AMSTERDAM - De 41-jarige docent van het Haags Montessori Lyceum tegen wie aangifte is gedaan wegens seksueel misbruik van een 16-jarige leerlinge wordt niet vervolgd.

De leraar heeft wel strafbaar gehandeld door ontucht te plegen met een minderjarige die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet desondanks af van vervolging, omdat de twee nog steeds een relatie hebben en de oud-scholiere inmiddels meerderjarig is.

Uitzonderlijk

Het OM noemt het besluit niet te vervolgen 'uitzonderlijk'. "In beginsel worden leraren die een seksuele relatie met een leerling onder de 18 jaar aangaan zeker vervolgd."

De publiciteit rond de zaak is volgens het OM nadelig geweest voor de docent algemene natuurwetenschappen en biologie. Hij is op non-actief gesteld, vervolgens ontslagen en kan 'zeer waarschijnlijk' niet meer als leraar werken.

Aangifte

De leraar zou sinds 2004 een relatie met het meisje hebben gehad. De moeder van het meisje deed in januari alsnog aangifte. Zij werkte ook op de school en zou geen reactie hebben gekregen toen zij de situatie aankaartte bij de directie.

De leraar kreeg van de directie van zijn school een gouden handdruk van twintigduizend euro en een afscheidsfeest.

Seksueel misbruik

Een docent en een leerling zijn niet gelijkwaardig waardoor sprake is van seksueel misbruik, ook al stemt het meisje in met de verhouding. Volgens de inspectie is de school verplicht in dergelijke gevallen aangifte te doen.

De directeur van de school heeft eerder in De Telegraaf aangegeven dat hij dat in dit geval niet nodig vond.