DEN HAAG - Ongeveer 250 leden van GroenLinks hebben dinsdag een manifest uitgebracht waarin zij kritiek uiten op de koers en het imago van de partij. Onder hen zijn veel raadsleden, wethouders en leden van afdelingsbesturen. Een van de initiatiefnemers is Eerste Kamerlid Leo Platvoet.

Volgens het manifest is de partij "als het groene en linkse alternatief aan forse erosie onderhevig" en wordt het imago van GroenLinks in toenemende mate als elitair ervaren. De ondertekenaars bepleiten dan ook een partijbrede discussie over de koers.

Solidariteit

Thema's als gemeenschapszin en solidariteit ontbreken te veel in de koers, aldus het manifest. De partij zou met plannen moeten komen die herkenbaar zijn voor mensen. "Niet alleen voor de geëmancipeerde zelfstandige zonder personeel, die het uitstekend zelf redt, maar voor de productiemedewerker, de call-center telefonist, de werkloze en arbeidsongeschikte."

Het verlies van een zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar is volgens de ondertekenaars geen incident. Sinds 1998 heeft de partij steeds verloren.

Halsema

In aanloop naar het partijcongres in februari kreeg partijleider Femke Halsema ook kritiek van binnen de partij. Volgens kritische partijgenoten was GroenLinks te snel afgehaakt in de kabinetsformatie. Ze kreeg uiteindelijk de steun van het partijcongres. Wel buigt een commissie zich momenteel over de koers van de partij. Ze neemt in haar onderzoek ook de verkiezingscampagne van vorig jaar november en de kabinetsformatie mee.