AMSTERDAM - De politie rukt voortaan minder vaak uit bij een inbraakalarm. Dat meldt vts Politie Nederland, een voorziening tot samenwerking die ondersteuning biedt aan politiekorpsen. Agenten in het hele land komen sinds zondag pas in actie als een melding van inbraak is bevestigd.

Uit een onderzoek van het korps Haaglanden bleek dat zo'n 95 procent van de inbraakalarmen in de regio loos was. Hierdoor rukte de politie naar eigen zeggen te vaak voor niets uit. "Die tijd kunnen we bij de politie wel beter besteden."

Overleg met de beveiligingsbranche leidde eind vorig jaar tot een 'protocol alarmopvolging', dat zondag is ingegaan. Voortaan krijgt de politie van de alarmcentrales alleen die inbraakalarmen door die 'betrouwbaar' zijn. Het alarm moet worden bevestigd door een getuige of door een technische voorziening zoals videobeelden.

Prioriteit

In dat geval krijgt de melding een 'hoge prioriteit', en komt de politie in actie. Overige alarmmeldingen worden niet veronachtzaamd, maar krijgen een lagere prioriteit, zo meldt de politie.

Het nieuwe systeem versterkt volgens de politie de daadkracht. "Krijgen we een geverifieerde melding binnen, dan is er dus meer aan de hand dan alleen een technische storing. De pakkans van eventuele daders wordt op die manier vergroot."