AMSTERDAM - Het proces tegen Willem Holleeder en negen medeverdachten is dinsdagmiddag hervat. Plaats van handeling is de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp, het extra beveiligde gerechtsgebouw dat in de nacht van zondag op maandag doelwit was van een aanslag.

Het proces werd maandagmiddag verplaatst naar het reguliere Amsterdamse gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, nadat was gebleken dat op de eerste verdieping van het gebouw nog een deel van het bij de aanslag gebruikte explosief niet was ontploft. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag.

Maatregelen

Volgens minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zijn extra maatregelen genomen om de rechtbank in Amsterdam-Osdorp te bewaken. Het gaat om bewakingsmaatregelen aan de buitenkant van het gebouw, ook 's nachts, aldus de minister. Over de aard ervan kon hij niets zeggen.

Aanval

In de rechtszaal zette Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers maandag meteen de aanval in. Doelwit was het Openbaar Ministerie, dat volgens de raadsman onzorgvuldig is omgesprongen met getuigen.

Tevens richtten de pijlen van Kuijpers en een aantal andere raadslieden zich, als verwacht, op Willem Endstra, een van de vermeende afpersingsslachtoffers van Holleeder c.s.

Onbetrouwbaar

Endstra, geliquideerd in 2004, is volgens de advocaten onbetrouwbaar, terwijl zijn in het geheim afgelegde verklaringen tegenover de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) de basis van de hele strafzaak vormt.

Kuijpers zegt over twee anonieme getuigen te beschikken die kunnen verklaren over criminele praktijken van Endstra, waaronder diens betrokkenheid bij een mislukte aanslag op xtc-handelaar Ronald van E. in 1999.

Officier van justitie Koos Plooij geeft dinsdag een reactie op de betogen van Kuijpers en de andere advocaten.