HONIARA/CANBERRA - Internationale hulpverleners hebben gewaarschuwd voor een humanitaire crisis op de Salomonseilanden die maandag door een tsunami en een onderzeese aardbeving werden getroffen.

Het natuurgeweld eiste zeker 21 levens. Duizenden mensen raakten dakloos, aldus de autoriteiten op de eilandengroep in de Stille Oceaan.

Een medewerkster van het bureau voor noodsituaties op de Salomonseilanden zei dinsdag dat de autoriteiten zich grote zorgen maken over de vele mensen die nog worden vermist. Ze noemde geen aantallen.

Aardbeving

De archipel in de Stille Oceaan werd maandag getroffen door een dubbele ramp. Een vloedgolf die plaatselijk 5 meter hoog was, volgde op een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter.

Vloedgolven hebben zeker dertien dorpen weggespoeld. Vrijwel alle huizen in de getroffen plaatsen zijn verwoest. Circa 4000 inwoners van Gizo, de zwaar getroffen hoofdstad van de Westelijke Provincie, brachten de nacht van maandag op dinsdag door op heuvels boven de stad.

Slachtoffers

Nu uit afgelegen gebieden voor het eerst informatie binnendruppelt, wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Hulpdiensten in de arme Salomonseilanden hebben moeite om de omvang van de ramp in kaart te brengen. Met vliegtuigjes vliegen zij over afgelegen eilanden waarmee het contact sinds de ramp niet mogelijk is geweest.

Daklozen

Internationale hulpverleners lieten weten dat er te weinig medicijnen en levensmiddelen zijn voor de duizenden daklozen in het getroffen gebied. Bovendien is een groot aantal watertanks verwoest.

Neva Wendt, medewerkster van een Australische hulporganisatie, noemde de eerste berichten van hulpverleners verontrustend. "Het ziet er slecht uit. De infrastructuur was al slecht en de mensen waren al in grote mate afhankelijk van hulp."

Medicijnen

Liz Stone van de hulporganisatie Caritas zei dat op de tropische Salomonseilanden de kans op infecties groot zijn. Ze stelde dat er een tekort is aan antibiotica voor de gewonden en aan medicijnen tegen malaria voor de mensen die voorlopig in de buitenlucht moeten verblijven.

Verder stelde de medewerkster van Caritas dat voedselvoorraden als gevolg van de tsunami niet meer kunnen worden gebruikt. Veel velden waar landbouwproducten werden verbouwd, zijn ondergelopen.

Ouders

Onder de slachtoffers is zeker een buitenlander, een 53-jarige man uit Nieuw-Zeeland, die voor het eerst in achttien jaar was teruggekeerd naar de Salomonseilanden om zijn ouders te bezoeken.

Hij verdween in de golven toen hij probeerde zijn bejaarde moeder te redden. De vrouw geldt nog als vermist. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten zijn nog op zoek naar vier landgenoten.

Vloedgolf

De tsunami heeft vermoedelijk ook in het naburige Papoea-Nieuw-Guinea levens geëist. Vijf mensen uit een gezin worden vermist nadat een drie meter hoge vloedgolf het eiland Rossel trof, meldden lokale media dinsdag.