OTTAWA - De Iraakse vice-premier Tariq Aziz heeft dinsdag gezegd dat Irak beter zal samenwerken met de VN-wapeninspecteurs. Aziz deed zijn belofte voor de Canadese televisiezender CBC.

Aziz stelde dat Bagdad de afgelopen maanden al goed heeft samengewerkt met de wapeninspecteurs. Hij zei dat over slechts twee kwesties onenigheid was. Dat was allereerst het verzoek van de VN om U2 verkenningsvliegtuigen over het land te mogen laten vliegen.

Het tweede punt van discussie was de omstandigheden waaronder de wapeninspecteurs Iraakse wetenschappers mochten ondervragen. Verder zei Aziz dat Bagdad een aanval van de Verenigde Staten zeker zal vergelden. Hij stelde dat Irak bij zo'n actie geen doelen op Amerikaanse bodem zal uitkiezen, omdat het daarvoor de wapens niet heeft.

Aziz liet weten dat hij niet uitsluit dat Irak Koeweit aanvalt, als de Amerikanen dat land als uitvalsbasis gebruiken voor acties tegen het regime van Saddam Hussein. "Dat is legitiem", aldus de vice-premier in Bagdad tegen CBC.