UTRECHT - Het treinverkeer in Noord-Brabant is dinsdagochtend ontregeld geweest wegens een sein- en wisselstoring op het traject van Breda naar Den Bosch. Hierdoor was er rond Tilburg vanaf het begin van de dienstregeling geen treinverkeer mogelijk. Rond 09.00 uur was de storing verholpen.

Reizigers tussen Eindhoven en Rotterdam kregen het advies om via Utrecht te reizen. Reizigers tussen Breda en Utrecht moesten omrijden via Rotterdam. In Tilburg, waarvoor een negatief reisadvies gold, werden bussen ingezet. Honderden reizigers waren daar gestrand.

Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail is de storing vermoedelijk veroorzaakt door problemen met de software.

Computer

Het is al de derde grote computerstoring op het spoor in anderhalve maand tijd. Op 22 februari lag het treinverkeer rond Utrecht stil door een falende computer. Een week later was dat het geval in Amsterdam wegens een defecte harde schijf.

Storingsvrij

Reizigersvereniging Rover liet in een reactie weten dat Prorail moet stoppen met werkzaamheden aan computers die de treinenloop regelen. "Als ProRail niet in staat is de werkzaamheden goed te verrichten en vooral storingsvrij te maken, dan moet het onderhoud stil worden gelegd. Dan is het misschien niet up-to-date, maar alles werkt wel."

Rover overweegt een brief naar minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) te sturen. "ProRail moet uitgeknutseld zijn. Iets is pas af als het werkt. ProRail maakt duidelijk dat dit niet lukt."

Vertraging

Ook spoorvervoerder Railion zegt de storingen zat te zijn. Door de problemen van dinsdagochtend hebben zo'n zestig tot tachtig goederentreinen vertraging opgelopen bij Tilburg. Volgens een woordvoerder duurt het een paar dagen voordat het goederenvervoer weer helemaal op orde is.

De vervoerder verwacht schadeclaims van klanten en is van plan deze door te sturen aan ProRail.