HONIARA - Het dodental van de tsunami die de Salomonseilanden maandag trof, is dinsdag opgelopen tot zeker twintig. Dat heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt.

Bekijk video

Vloedgolven hebben zeker dertien dorpen weggespoeld. Vrijwel alle huizen in de getroffen plaatsen zijn verwoest, aldus een woordvoerder. Vele dorpelingen worden nog vermist, zeker 5000 raakten ontheemd. Circa 4000 inwoners van Gizo, de zwaar getroffen hoofdstad van de Westelijke Provincie, brachten de nacht door op heuvels boven de stad.

Nu uit afgelegen gebieden voor het eerst informatie binnendruppelt, wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Hulpdiensten in de arme Salomonseilanden hebben moeite om de omvang van de ramp in kaart te brengen. Met vliegtuigjes vliegen zij over afgelegen eilanden waarmee het contact sinds de ramp niet mogelijk is geweest.

Ouders

Onder de slachtoffers is zeker een buitenlander, een 53-jarige man uit Nieuw-Zeeland, die voor het eerst in achttien jaar was teruggekeerd naar de Salomonseilanden om zijn ouders te bezoeken.

Hij verdween in de golven toen hij probeerde zijn bejaarde moeder te redden. De vrouw geldt nog als vermist, aldus The New Zealand Herald. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten zijn nog op zoek naar vier landgenoten.

De archipel in de Grote Oceaan werd maandag getroffen door een dubbele ramp. Een vloedgolf die plaatselijk tien meter hoog zou zijn geweest, volgde op een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter.

Papoea-Nieuw-Guinea

De tsunami heeft ook in het naburige Papoea-Nieuw-Guinea vermoedelijk levens geëist. Vijf mensen uit een gezin worden vermist nadat een drie meter hoge vloedgolf het eiland Rossel trof, meldden lokale media dinsdag.

Ze werden volgens de lokale politie door het water meegenomen naar zee, aldus dagblad Post-Courier. Ook werden hutten op eilanden in de provincie Milne Bay verwoest. De eilanden in het oosten van Papoea-Nieuw-Guinea liggen niet ver van het westen van de Salomonseilanden waar zeker twintig mensen omkwamen.