LONDEN - Een Iraanse topfunctionaris verwacht niet dat de vijftien in Iran vastgehouden Britse marinemensen voor een rechter zullen verschijnen.

Ali Larijani, de secretaris van de Opperste Nationale Veiligheidsraad, zei maandag tegen het Britse televisiezender Channel 4 dat "deze zaak zeker kan worden opgelost en een rechtszaak is niet nodig".

Hij voegde eraan toe dat een "delegatie" nodig is om op te helderen of de marinemensen in Iraanse wateren zijn geweest.

Diplomatiek

"Het heeft absoluut onze prioriteit om dit probleem op te lossen via de correcte diplomatieke kanalen. We zijn er niet in geïnteresseerd om de zaak nog verder te compliceren", zei Larijani. Hij bekritiseerde verder de Europese Unie omdat zij "Iran begon te veroordelen zonder de feiten te kennen".

Teheran houdt sinds meer dan een week de vijftien Britse marinemensen vast omdat zij zich in Iraanse territoriale wateren zouden hebben bevonden. De regering in Londen ontkent dat ten stelligste.

Sensatiezucht

Larijani was veel minder stellig dat de Britten zich in Iraanse wateren bevonden toen zij werden opgepakt. "Er moet een delegatie komen om de zaak opnieuw te bekijken, om op te helderen of zij in onze territoriale wateren zijn geweest of niet. Met sensatiezucht kun je het probleem niet oplossen", zei hij via een tolk.

Maar even later leek hij toch weer op zijn woorden terug te komen en zei hij dat een "garantie moet worden afgegeven dat zulke schendingen niet weer zullen voorkomen". Hij omschreef het elf dagen durend conflict als een "verschil van inzicht" tussen de Iraanse en Britse regering dat "bilateraal" moet worden opgelost.

Schuld

Eerder op de dag klonk ook al een mildere toon uit Teheran. Zo meldde de Iraanse staatstelevisie een wijziging in het Brits beleid te hebben waargenomen waardoor een oplossing dichterbij zou komen.

Volgens de BBC heeft de Britse regering alleen bevestigd "dat er veel gebeurt achter de schermen."

De Iraanse staatsradio maakte ook bekend dat alle vijftien Britten "schuldbekentenissen" hebben afgelegd die op video zijn opgenomen. De beelden zouden niet zijn uitgezonden wegens de lopende gesprekken met Londen.