DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) neemt de explosies voorafgaande aan het begin van de rechtszaak tegen Willem Holleeder hoog op. Volgens hem is geprobeerd de rechtsstaat te ontwrichten, zei hij in de journaals van de NOS en RTL4.

De minister stelde dat "met grof geweld" is geprobeerd de rechtsstaat "in het ongerede te brengen". Hirsch Ballin sprak verder van een buitengewoon ernstige zaak, die moet worden uitgezocht.

"We moeten ervoor zorgen dat de rechtsstaat kan blijven functioneren", zei de minister. Volgens hem is dat in dit geval, weliswaar met vertraging, gebeurd.

Geen gevaar

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven vindt dat de rechtsstaat niet in gevaar is door de aanslag op de rechtbank. Hij zal Hirsch Ballin dinsdag vragen of hij dat standpunt deelt.

De daders hebben volgens Teeven wel geprobeerd de rechtsstaat te ondermijnen. Maar Nederland heeft een onafhankelijke en stabiele rechtsstaat die dit soort aanslagen kan hebben, zei het Kamerlid maandagavond in Den Haag. Teeven was destijds als officier van justitie betrokken bij de vervolging van Holleeder.