BELGRADO - GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is niet welkom bij de Servische president Boris Tadic. "Ik word hier toch een beetje gezien als een vijand van Servië", zei Lagendijk maandag vanuit Belgrado.

Lagendijk is rapporteur over Kosovo namens het Europese Parlement. Vorige week nam het parlement zijn verslag over Kosovo aan. Lagendijk is voorstander van onafhankelijkheid van Kosovo en heeft zich met dat standpunt niet geliefd gemaakt in Servië.

Een ontmoeting met de president en de premier stond vorige week nog op het programma, maar premier Vojislav Kostunica was maandag al op weg naar New York voor de vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Kosovo. En Tadic heeft "geen zin met mij gezien te worden", aldus Lagendijk.

Hij sprak maandag wel met de gematigde oud-minister van Financiën en leider van regeringspartij G17-plus, Mladjan Dinkic.

Onafhankelijkheid

Die wil Kosovo wel onafhankelijkheid gunnen, maar wil dan het noorden ervan bij Servië trekken. Lagendijk acht dat scenario weinig waarschijnlijk omdat de internationale gemeenschap zou terugkomen van zijn eis dat Kosovo niet mag worden opgedeeld.

"Want dan open je de doos van Pandora en willen veel meer landen in de regio nieuwe grenzen trekken", aldus de GroenLinks'er die dinsdag nog gesprekken voert in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.