BAGDAD - Tegen de neef van wijlen Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid, is maandag voor een Iraakse rechtbank de doodstraf geëist. Volgens de aanklagers was al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, eind jaren tachtig betrokken bij de massamoord op Koerden.

Bij de operatie Anfal tegen de Koerden zouden zeker 185.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood.

Ali Chemicali en vijf andere prominente leden van de Baath-partij van Saddam Hussein staan terecht voor hun aandeel in de Anfal-campagne. Hoofdaanklager Munkith al-Faroon zei dat tegen alle verdachten de doodstraf is geëist, met uitzondering van Taher al-Ani, indertijd gouverneur van de Noord-Iraakse provincie Mosul.

Tegen Ani is wegens gebrek aan bewijs om vrijspraak gevraagd. Alle zes verdachten waren aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ali Chemicali was ook voor genocide aangeklaagd.

Ali erkende in januari voor het Iraakse Hoog Strafgerechtshof dat hij in 1988 opdracht had gegeven iedereen te executeren die weigerde dorpen te verlaten in het noorden van Irak. Hij gaf daarmee expliciet toe een belangrijke rol te hebben gespeeld in 'de genocide op het Koerdische volk'. "Ik ben verantwoordelijk voor het verdrijven (van mensen) en heb de beslissing zelf genomen zonder naar het militaire oppercommando of de leiding van de Baath-partij te gaan", aldus Ali Chemicali.

Van Anraat

Het gerechtshof in Den Haag wil de mogelijkheden bekijken om Ali Hassan al-Majid als getuige te horen in het proces tegen Frans van Anraat. Van Anraat leverde volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de jaren tachtig grote hoeveelheden chemische stoffen aan het regime van Saddam Hussein, die dat vervolgens als grondstoffen voor chemische wapens gebruikte.

Het hof behandelt sinds maandag de hoger-beroepszaak tegen de Nederlandse zakenman. De rechtbank veroordeelde hem in december 2005 tot vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Van de aanklacht wegens medeplichtigheid aan genocide, gepleegd op de Koerden in Noord-Irak, sprak de rechtbank Van Anraat vrij.

Ali Hassan al-Majid kreeg de bijnaam Ali Chemicali omdat hij als bevelhebber in het noorden van Irak onder meer aanvallen met chemische wapens als mosterdgas liet uitvoeren op Koerdische burgers.