AMSTERDAM - De Iraanse staatsradio heeft maandag gemeld dat de opstelling van de Britse regering in de zaak van de door Iran gevangengenomen Britse marinemensen "ten goede verandert".

Om die reden is toegezegd geen verdere beelden van 'bekentenissen' van de Britse matrozen en mariniers te zullen uitzenden.

De radio gaf niet aan wat er onder de gemelde "positieve veranderingen" verstaan moet worden. De Iraanse staatstelevisiezender Al Alam meldde eerder maandag dat alle vijftien Britten hebben toegegeven dat ze zich in Iraanse wateren bevonden toen ze op 23 maart werden aangehouden.

Dwang

De Iraanse televisie heeft tot dusver vier bekentenissen uitgezonden, waarvan de Britse regering zegt dat ze onder dwang lijken te zijn afgelegd. Groot-Brittannië houdt vol dat de marinemensen in Iraakse wateren werden opgebracht.

De acht matrozen en zeven mariniers zochten naar smokkelaars in de monding van de waterweg Shatt al-Arab, waar de precieze loop van de grens tussen Iran en Irak al lang omstreden is.

Excuses

Teheran zegt te onderzoeken met welke bedoelingen de Britten in de Iraanse wateren waren. Het verwacht in elk geval excuses van Londen voordat het de militairen laat gaan.

Groot-Brittannië wil van geen excuses weten. De woordvoerder van premier Tony Blair zei dat de regering in Teheran van het Britse standpunt op de hoogte is en dat de televisiebekentenissen daar niets aan veranderen.