AMSTERDAM - Amsterdam staat net als vorig jaar op de dertiende plaats in de internationale stedenlijst van adviesbureau Mercer. Dit blijkt maandag uit jaarlijks terugkerend onderzoek waarin Mercer 215 steden wereldwijd bestudeert op leefkwaliteit.

Het adviesbureau beoordeelde steden aan de hand van 39 criteria, zoals politieke factoren, milieu, veiligheid en gezondheid. De Zwitserse stad Zürich voert wederom de lijst aan met 108,1 punten. Voor het vierde opeenvolgende jaar eindigt Bagdad als laatste met 14,5 punten.

Vancouver

Na Zürich volgt Genève op de tweede plaats met 108 punten. Vancouver en Wenen delen de derde plaats met 107,7 punten. Meer dan de helft van de steden in de wereldwijde top dertig liggen in West-Europa.

De hoogstgeplaatste Amerikaanse stad is Honolulu op nummer 27. Amerikaanse steden kampen met een stijgend fileprobleem en luchtvervuiling. Singapore en Tokyo nemen de hoogste plaatsen in voor Azië (34 en 35).

Recreatie

Amsterdam doet het vooral goed op het gebied van recreatie, zegt een woordvoerster van Mercer. Op het bioscoopaanbod scoort de hoofdstad zelfs een puntje hoger dan Zürich.

Andere positieve punten van Amsterdam zijn onder meer de lage misdaadcijfers en de kwaliteit van het openbaar vervoer. Het fileleed zorgt echter voor een minpuntje.

Regeringen en multinationals kunnen het onderzoek gebruiken voor het plaatsen van werknemers bij internationale opdrachten.