AMSTERDAM - Met een vertraging van 4,5 uur is maandagmiddag in Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten begonnen. De zitting werd om veiligheidsredenen verplaatst van de extra beveiligde rechtbank in Osdorp naar het rechtbankgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid.

Bekijk video

In de nacht van zondag op maandag raakte De Bunker, zoals de rechtbank in Osdorp beter bekend staat, zwaarbeschadigd door een of meerdere explosies die veroorzaakt zijn door projectielen.

Twijfel

Beide projectielen zijn geëxplodeerd, maar bij een van de twee projectielen was twijfel of het volledig was ontploft. Het zou volgens Dutilh gaan om een "granaatwerper of iets van die strekking".

De politie is op zoek naar een auto met een kapotte achterruit. Het is onduidelijk of er vanuit de auto is geschoten. Er is nog niets bekend over de mogelijke daders of uit welke kringen de aanslag op het gebouw komt. "Daarvoor is het te vroeg", aldus Dutilh, "maar we onderzoeken alle denkbare scenario's".

De rechtbank in Haarlem begint dinsdagmiddag om 14.00 uur weer met het proces in de extra beveiligde rechtszaal Osdorp. Als het goed is, is De Bunker dan weer klaar voor gebruik, zo liet de rechtbank maandag weten. De behandeling van de zaak-Holleeder in de rechtbank in Amsterdam is nog steeds bezig.

Afpersing

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder en zijn vermeende handlangers met name van het stelselmatig afpersen van vier vermogende zakenlieden. Die waren vooral in het vastgoed actief. Justitie beticht Holleeder ervan dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties.

Geweld

Deze groepjes hadden telkens een wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers. Geweld, bedreiging en intimidatie behoorden volgens justitie tot de vaste werkwijze van deze groepen.

Bezwaren

De rechtbank heeft de bezwaren van Maike D. tegen de dagvaarding afgewezen. Het megaproces begon met de behandeling van die bezwaarschriften. Die procedure vindt standaard achter gesloten deuren plaats. D. wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het afwijzen van de bezwaren betekent dat D. in het strafproces rond Holleeder betrokken zal blijven. Justitie maakte onlangs bekend dat zij D. zou vervolgen.

Ook Orminda S. wordt vervolgd. Zij is de zus van Dino S., de man die volgens de in 2004 doodgeschoten vastgoedhandelaar Willem Endstra nauw samenwerkte met Holleeder in criminele zaken.

Begin proces Holleeder