HARLINGEN/DEN HELDER - Uit het zaterdag gezonken vrachtschip Assie Eurolink is een kleine hoeveelheid olie gelekt. Dat maakte Rijkswaterstaat maandag bekend. Het Nederlandse schip van rederij Wagenborg uit Delfzijl zonk een paar kilometer ten noorden van Terschelling na een aanvaring met een Zweeds vrachtschip.

"De oliesporen zijn minimaal en vormen dan ook geen bedreiging voor de kust van Terschelling", verklaarde A. Andriessen van Rijkswaterstaat. Zij en rederij Wagenborg benadrukken dat het schip snel moet worden geborgen om te voorkomen dat er meer olie lekt. Rijkswaterstaat heeft gesteld dat de verzekeraar van het vrachtschip dinsdag voor 14.00 uur een plan moeten hebben voor de berging.

Het kustwachtcentrum heeft loodsen en boeien ingezet om te vermijden dat andere schepen het gezonken vrachtschip Assi Eurolink raken. Volgens P. van Oorschot van het kustwachtcentrum is dit noodzakelijk omdat het wrak in een drukke vaarroute ligt. Het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring is nog niet afgerond. Op 13 en 14 maart is op Terschelling een congres over het voorkomen en de gevolgen van een scheepsramp voor de kust van de waddeneilanden.