AMSTERDAM - SP-leider Jan Marijnissen speelt verstoppertje in de Tweede Kamer en maakt zijn echte standpunten kenbaar via de media. Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar maandag in de Volkskrant.

Hij reageert daarmee op de uitlatingen die Marijnissen zaterdag deed in een interview met De Telegraaf. De SP-voorman zei in dat interview dat hij vindt dat bewindslieden geen dubbele nationaliteit zouden moeten hebben.

Wilders

Geert Wilders zwengelde enige weken geleden het debat aan over de twee paspoorten van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) en staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA). Wilders vindt het niet acceptabel dat een bewindspersoon twee nationaliteiten heeft. De SP steunde hem toen niet in dat standpunt.

Dubbele agenda

Volgens Tichelaar heeft Marijnissen een dubbele agenda. De SP-leider liet weten dat het een 'dikke extra plus' is als de bewindslieden afstand doen van hun tweede paspoort. Daarmee zet Marijnissen Aboutaleb en Albayrak onder druk, stelt Tichelaar. "Met woorden veegt hij zijn straatje schoon, maar ondertussen zegt hij hetzelfde als de VVD", zegt de fractievoorzitter van de PvdA.

Marijnissen probeert volgens hem de PvdA in diskrediet te brengen met onjuiste beweringen. Tichelaar belooft Marijnissen hard aan te pakken vanwege zijn uitlatingen.