WELLINGTON - Een tsunami heeft maandagochtend (plaatselijke tijd) in het westen van de Salomonseilanden hele dorpen weggespoeld. De autoriteiten op de eilandengroep in de Stille Oceaan lieten weten dat zeker vijftien mensen om het leven zijn gekomen. Ze verwachten dat het dodental verder zal oplopen.

Bekijk video

De tsunami volgde na een onderzeese aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. Het water zette Gizo, de belangrijkste stad van het westen van de Salomonseilanden, onder water. Functionarissen in Gizo, ruim 40 kilometer van het epicentrum, van de aardschok, lieten weten dat mensen naar de zee werden gesleurd en dat tientallen gebouwen werden verwoest.

Volgens de plaatselijke autoriteiten is alleen al in en rond Gizo voor miljoenen euro's aan schade ontstaan. Gizo is wegens de ongerepte stranden en duiklocaties populair bij toeristen, vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland.

De autoriteiten in de hoofdstad Honiara kunnen maar moeizaam contact leggen met het rampgebied, dat bestaat uit talloze afgelegen eilandjes. Uit een van de gebieden kwamen meldingen dat vele lichamen "in de zee dobberden", aldus een lokale journalist. Op de eilandjes Taro en Lofung overstroomden de politiebureaus.

Weggevaagde dorpen

Danny Kennedy, politicus en eigenaar van een winkel in duikartikelen in Gizo, zei tegen de krant New Zeeland Herald dat de golven in sommige dorpen 10 meter hoog waren. Verder repte hij van weggevaagde dorpen langs de kust.

Voor het gebied van de Stille Oceaan werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd later weer ingetrokken. De verwoestende vloedgolven bleven beperkt tot het afgelegen westen van de Salomonseilanden, maar de angst voor een tsunami gonsde urenlang door de hele regio.

Voorzorgsmaatregelen

Australië nam langs de gehele oostkust voorzorgsmaatregelen. De autoriteiten raadden zwemmers in het Great Barrier Reef aan niet in het water te gaan.

Zij sloten tijdelijk stranden bij Sydney en namen veerboten in de metropool urenlang uit de vaart. Ook bleven er scholen dicht. De gouverneur van de Westelijke Provincie van de Salomons, Alex Lokopio, riep op noodhulp te sturen naar het getroffen gebied. "Wat we nu dringend nodig hebben zijn water, tenten en voedsel omdat er nu bijna 3000 tot 4000 mensen leven op de heuvel bij Gizo."

Hulpverlening

Internationale hulporganisaties hebben maandag opgeroepen om water, voedsel en onderdak in gereedheid te brengen om hulp te kunnen bieden aan de Salomonseilanden. Het VN-kinderfonds Unicef heeft medische hulpgoederen voor 10.000 mensen klaarstaan.

De regering op de eilanden, die na een zware aardbeving door een tsunami zijn getroffen, zal naar verwachting vragen om internationale hulp. Dat meldde de VN-organisatie voor rampenorganisatie OCHA.

Vliegtuigen

Australië heeft vliegtuigen beschikbaar gesteld voor het opnemen van de omvang van de schade door het natuurgeweld en voor de hulpverlening. Ook Nieuw-Zeeland heeft materiaal beschikbaar gesteld.

Aardbevingen doen zich geregeld voor op de Salomonseilanden, een eilandengroep ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea. De archipel ligt in de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen.

Eind december 2004 werden landen aan de Indische Oceaan getroffen door een beving met een kracht van circa 9 op de schaal van Richter. Deze veroorzaakt een serie vloedgolven of tsunami's waardoor ruim 230.000 doden vielen.