RIJSWIJK - De advocaat van 'topcrimineel' Willem Holleeder gaat tijdens het proces tegen zijn cliënt dat maandag begint, twee anonieme bronnen opvoeren.

Die verklaren dat de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra zelf achter een mislukte moordaanslag zat en zelf ook een zakenpartner heeft afgeperst.

Dat zei advocaat Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Holleeder, zondagavond. "Veel meer kan ik er niet over zeggen", vertelt Kuijpers. "Dat zou mogelijk naar de bronnen kunnen leiden."

Afpersing

Willem Holleeder en zijn vermeende handlangers worden verdacht van het stelselmatig afpersen van een viertal vermogende zakenlieden, die vooral actief waren in het vastgoed. Een van hen zou Willem Endstra zijn geweest.

Holleeder wordt ervan beticht dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties: groepjes van telkens wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers.

Geweld, bedreiging en intimidatie zouden tot de vaste werkwijze van deze groepen hebben behoord. De verdachten werden in januari 2006 gearresteerd. Vijf van hen, Holleeder incluis, zitten nog in voorarrest.