AMSTERDAM - Veel vrouwelijke slachtoffers van de tsunami van 2004 leven nog steeds in armoede en hebben in opvangkampen te maken met veel emotioneel, fysiek en seksueel geweld.

Dat staat in een zaterdag verschenen rapport van de Alliantie van Vrouwelijke Slachtoffers van de Tsunami, opgezet door Action Aid International. Het rapport betreft India, Sri Lanka en de Maldiven.

Extreme dingen

Vrouwen die hun inkomen verloren als gevolg van de tsunami hebben extreme dingen moeten doen om zichzelf en hun gezin in leven te houden, zei alliantie-woordvoerster Sriyani Perera.

Het rapport haalt het geval aan van de Indiase Kalpana, die in een opvangkamp woont. Ze verkocht haar nier om geld te verdienen, kreeg een lager bedrag dan haar was toegezegd en kan nu vanwege hevige pijn niet meer werken.

Wederopbouw

Uit gesprekken met meer dan 7.500 vrouwelijke tsunami-slachtoffers blijkt dat vrouwen en meisjes onvoldoende zijn betrokken bij inspanningen voor de wederopbouw. Mannen staan normaliter aan het hoofd van gezinnen in Zuid-Azië.

Geweld tegen vrouwen in de regio is relatief hoog, maar na de tsunami heeft zich volgens het rapport een stijging voorgedaan. Het rapport verschafte geen cijfermateriaal.

Bij de tsunami in december 2004, het gevolg van een hevige aardbeving in de Indische Oceaan, kwamen bijna 230.000 mensen om in Afrika en Azië.