JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zondag "alle Arabische leiders" uitgenodigd om te gaan praten over een allesomvattend vredesplan voor het Midden-Oosten. Hij zei dat na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Jeruzalem.

Olmert prees opnieuw een Saudisch vredesinitiatief dat de Arabische Liga vorige week heeft gepresenteerd.

Het uit 2002 daterende plan behelst erkenning van de Joodse staat in ruil voor Israëlische terugtrekking achter de grenzen van 1967 en oprichting van een Palestijnse staat. Olmert vindt het plan een goed uitgangspunt voor onderhandelingen.

Uitnodiging

De premier zei dat hij bereid is in te gaan op een uitnodiging van de Saudische koning Abdullah voor overleg met gematigde Arabische staten en de Palestijnse Autoriteit. Een dergelijke ontmoeting zou de moeite waard zijn, zei Olmert tijdens een gezamenlijke persconferentie met Merkel.

Vredesproces

De Duitse bondskanselier is als huidig voorzitter van de Europese Unie op rondreis in het Midden-Oosten in een poging het vredesproces verder leven in te blazen. De unie besloot zaterdag contacten aan te knopen met ministers in de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid.

Het gaat om de ministers van de gematigde beweging Fatah en die van neutrale politieke kleur. De ministers van radicaalislamitische Hamas-huize blijven uitgesloten omdat de EU Hamas ziet als een terroristische organisatie.