HARARE - De Zimbabwaanse politie heeft bij een inval in een bij rijke jongeren populaire disco in de hoofdstad Harare ongeveer honderd arrestaties verricht. Sommige van de arrestanten - blanke en zwarte tieners, vooral meisjes - werden geslagen, zeiden getuigen.

De politie zei op te treden tegen dronken minderjarigen.

Verschillende van de tieners die in de nacht van vrijdag op zaterdag in twee politiebussen naar het beruchte politiehoofdkwartier in het centrum werden vervoerd, raakten in shock en moesten daarvoor worden behandeld.

Discobezoeker Keith Murray (20) zei dat zo'n twintig agenten met automatische geweren en knuppels de nachtclub Glow binnenstormden en de aanwezigen dwongen zwijgend op de dansvloer te gaan zitten.

Protesten

Drie bezoekers die protesteerden werden mishandeld. Zaterdag liet de politie de meeste arrestanten vrij.

Een ouder van een van de gearresteerde tieners suggereerde dat de regering opdracht heeft gegeven tot de inval om meer blanken het land uit te jagen. De ouder wenst anoniem te blijven, uit angst voor represailles.

Blanken

Toen Zimbabwe in 1980 onafhankelijk werd waren er 270.000 blanken in het land, momenteel zijn dat er nog maar dertigduizend.

De regering van president Robert Mugabe ligt onder vuur vanwege de harde wijze waarop de oppositie wordt aangepakt. Zo mishandelden agenten oppositieleider Morgan Tsvangirai.